Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C
Konya
°C
°C
°C
°C
°C

Tarımsal üretim için önemli bir adım: Konya’da açıldı

Tarımsal üretim için önemli bir adım:  Konya’da açıldı
8 Ekim 2023 12:43
229

Üniversitenin konferans salonundaki açılış törenine PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Yönetim Kurulu üyeleri Ramazan Turan, Zafer Bülbül, Celal Balcı, Anadolu Birlik Holding yöneticileri, Konya Şeker yöneticileri, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, Mütevelli heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, kliniğin kurucusu Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Hastalıkları Uzmanı, Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Klinik hakkında detaylı bilgi veren Bitki Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kubilay Baştaş, “Bitki sağlığı sürdürülebilir tarım ve ormancılığın yanında biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunması açısından küresel bir öneme sahiptir. Tarımsal ürünlerin gıda güvenliğine uygun ve kaliteli bir şekilde üretiminde, bitki sağlığı hayati bir rol oynamaktadır. İklim değişikliği bu organizmalar ve ortam değişikliği için önemlidir. Bugün ülkemizde yetiştirilen 100’den fazla kültür bitkisinde ekonomik düzeyde zarar yapan ve sayıları giderek artan 552 adet önemli hastalık, zararlı ve yabancı ot bulunmaktadır. İnsanlar ektiklerini değil, hastalık, zararlı ve yabancı otlardan arta kalanları hasat etmekte ve bunların bir kısmını da yine depolarda zararlılara kaptırmaktadırlar. Tarımsal mücadelede bilinen tüm yöntemleri olabildiğince bir arada ve dengeli kullanarak, bitkileri etkin biçimde hastalık, zararlı ve yabancı otların etkilerinden korumak, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini de en aza indirgemek ana amaçtır. Bu amaçlar için ülkemizde bir üniversite bünyesinde ilk kez Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniğimiz, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde kurulmuştur” dedi.AR-GE potansiyeline sahip Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniği’nin, öncelikle bölgemizde ve Türkiye genelinde farklı bitkilerde büyük sorunlar oluşturan hastalıkların güncel durumunun belirlenmesi, doğru ve sağlıklı tedavi yöntemlerinin uygulanması açısından araştırmacılara, çiftçilere yol göstereceğine vurgu yapan Prof. Dr. Kubilay Baştaş, “Üretimde hastalıklı tohumların ekilmesi, büyük verim kayıplarına sebep olurken firmalar açısından prestij kaybıyla birlikte yüksek maddi kayıplara da neden olmaktadır. Bu nedenlerle, konu büyük önem arz etmektedir. Hastalıkların büyük bir kısmına bitkinin tohum aşamasında teşhis ve müdahale edilmesi ile çok daha sağlıklı ve ilaç kullanımının minimum düzeyde olduğu ya da hiç olmadığı, yüksek verimin elde edildiği çevre dostu organik bitkisel üretim, kliniğimizin ilk sıradaki önemli çıktılarıdır. Ayrıca, teşhisi yapılacak hastalıklara karşı dayanıklı yeni bitkisel çeşitlerin belirlenmesi, tohum ve bitki hastalıkları testlerinin Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde yapılması ile dışa bağımlılık ortadan kalkarken, üreticilere en yakın ve en düşük maliyetle hastalık teşhisi ve mücadele önerileri konusunda imkan sağlanılması, tohumda, tarlada yada seralardaki hastalıkların erken teşhisi ile çok büyük ekonomik kayıpların önlenmesi, yüksek seviyede kazançların elde edilmesi temel amaç ve hedeflerimizdir” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Whatsapp Destek