Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C
Konya
°C
°C
°C
°C
°C

Hayat Boyu Öğrenme – Özcan KERMEN – Ilgın Halk Eğitimi Merkezi Müdürü

11 Mayıs 2023 16:59
200

İnsan akıl ve zekâya sahip bir varlık olarak, her zaman ve her yerde öğrenme çabasındadır ve yaratılışı gereği de bunu yapmak zorundadır; çünkü öğrenme ve bilgi edinme tutkusu, insan varlığını mükemmelleştirmek için onun yaşamıyla yoğrulan en doğal nimetlerden biridir. Nitekim insanoğlu öğrenme sayesinde her gün bir önceki güne göre daha da ilerlemekte ve hayatta kendi varlığını saptamak için etkin bir tutum izlemektedir. Bu durum, bir yandan onun yaşamını zevkli kılmakta öte yandan geleceğe olan güvenini daha da arttırmaktadır. Bu olgular ve yaşananlar yaşam boyunca kendi süreci içinde normal akışına devam ederken, insanoğlu kendini hep gelişmiş ve pek üstün bir dünyada hissetmiştir. Yaşam düzeyinin böyle köklü bir gelişme ve hızlı bir yükselme temposuna girmesi, hiç şüphe yok ki öğrenme ve öğrenilenleri uygulamakla mümkün olmuştur.
Öğrenmeyi insanın içinde bulunduğu ortamda yaşamını sürdürebilmesi, çevresiyle uyum içinde yaşayabilmesi ve yaşamından doyum alabilmesi için gerekli bilgi, deneyim ve görgü kurallarının kazanılması süreci olarak tanımlayabiliriz. İçinde bulunduğumuz çevre ve koşullara göre farklı biçimde öğrenme eğilimleri gösteririz, çoğunlukla gereksinimlerimiz ve ilgilerimiz öğrenmeyi zorunlu kılar. Bilgi kişiye özeldir, aynı ortamda ve aynı koşullarda yetişen, aynı eğitimi alan veya aynı kurumda çalışan kişiler farklı bilgilere sahiptirler. İnsanlar sahip oldukları bilgileri, deneyimleri, kendilerine ait özellik ve nitelikleri ile yaşamlarını sürdürebilir ve çevrelerinde statü kazanırlar.
XXI. yüzyılda yaşama, öğrenme ve çalışma biçimleri hızla değişmektedir. Bütün bu değişimlerin yaşandığı bir ortamda hayata hazırlanmak, iş gücü piyasasında rekabet edebilmek, ekonomik ve sosyal bir statü elde edebilmek sadece belli bir dönem alınan sınırlı bir eğitimle mümkün görünmemektedir. Hızla değişen ve gelişen yaşam, öğrenme ve çalışma biçimleri hayat boyu öğrenmeyi zorunlu hale getirmiş ve bir çok ülke 1990’lu yıllardan itibaren hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile eğitim sistemlerini yeniden yapılandırmışlardır.
Hayat boyu öğrenme; bilgi ve becerilerin kazanılması ve uygulanması için sürekli bir yükümlülük olup, toplumun ekonomik ve sosyal taleplerine cevap veren bir kavramdır. Sosyal ve ekonomik yaşamın tüm alanlarında yaşa, cinsiyete, sosyal ve ekonomik statüye bakılmaksızın tüm bireylerin katılımına açıktır. Hayat boyu öğrenme sadece yetişkinler için ikinci bir eğitim ve yenilenme fırsatı olmanın yanında örgün eğitime devam eden öğrencileri de içine alan bir eğitim, öğretim ve öğrenme faaliyetidir.
Ülkemizde hayat boyu öğrenme faaliyetleri “Öğrenen topluma dönüşüm sürecinde beşikten mezara kadar rehberlik hizmeti sunan; bireyin bilgi, şuur ve yetkinliklerini geliştirerek insanlığın kalkınmasında sorumluluk almasını destekleyen; belgelendirilebilen, izlenebilen kaliteli eğitimler sunmak” Misyonu ve “ Hayata mutlu bireyler hazırlamak için her zaman, her yerde, herkese eğitim.” Vizyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitimi Merkezlerince gerçekleştirilmektedir. Bilgi, şuur ve yetkinliklerini geliştirerek, insanlığın kalkınmasında sorumluluk almak isteyen tüm vatandaşlarımızı Halk Eğitimi Merkezimizce düzenlenen planlı, kaliteli, belgelendirilebilen eğitim faaliyetlerine katılmaya davet ediyorum.

REKLAM ALANI
Whatsapp Destek